ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ MA PGDip Dip
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
Κλινική Επόπτρια Παν/μίου Λονδίνου
Δραματοθεραπεύτρια Παν/μίου Λονδίνου
Ειδικευμένη στην Διαπροσωπική Επεξεργασία Ονείρων CCPE Λονδίνου
και στην Θεραπεία Ψυχ. Τραύματος CRM από την L.Psych. Lisa Schwarz M.ED, Λονδίνο
Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η δραματοθεραπεία συμπεριλαμβάνει στις τεχνικές της - εκτός από την ομιλία - και τις δημιουργικές δραστηριότητες, όπως την κίνηση, το παιχνίδι και τις ιστορίες.
Μια από τις διάφορες προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας είναι η Δραματοθεραπεία. Η Δραματοθεραπεία βασίζεται στη δημιουργική χρήση των τεχνών και του παιχνιδιού και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να αντιμετωπισθούν και ζητήματα που είναι δύσκολο να εντοπισθούν και να εκφραστούν μέσα από τις λέξεις.
Απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά που προτιμούν μια μέθοδο ψυχοθεραπείας που να βασίζεται περισσότερο στην πράξη, παρά στην ομιλία, είτε από προσωπική επιλογή είτε από ειδικές ανάγκες. Είτε αντιμετωπίζετε κάποια συγκεκριμένη δυσκολία, είτε ξεκινάτε τη θεραπεία για την προσωπική σας εξέλιξη, η όποια παρέμβαση προσαρμόζεται στις δικές σας ανάγκες.
Η Δραματοθεραπεία είναι πιστοποιημένη μέθοδος ψυχοθεραπείας από το Βρετανικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Υγείας και Φροντίδας (Health and Care Professions Council) και ρυθμίζεται από τον Βρετανικό Σύλλογο Δραματοθεραπευτών (BADth). Στην Ελλάδα ρυθμίζεται από την Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιο-θεραπευτών Ελλάδας (Ε.Δ.Π.Ε) και την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιο-θεραπευτών (Π.Ε.Ε.Δ.Π.).
Η ίδια η Δραματοθεραπεία έχει τις δικές τις υποπροσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων και η Δραματοκινητική θεραπεία Sesame, στην οποία έχω εκπαιδευτεί και την εφαρμόζω τα τελευταία 9 χρόνια σε διάφορα πλαίσια.


Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ SESAME
Η προσέγγιση Sesame γεννήθηκε το 1964 και αποτελεί μια από τις διάφορες προσεγγίσεις Δραματοθεραπείας. Είναι εμπνευσμένη από την Marian R Lindkvist (Billy) σε συνδυασμό με το έργο και τις θεωρίες των Peter Slade (Θέατρο και Παιχνίδι), Carl Jung (Αναλυτική ψυχολογία) και Rudolph Laban (Κίνηση).
Συγκαταλέγεται στις μη-συγκρουσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις, βασιζόμενη στη γνώση πως οι δυσκολίες συνήθως βρίσκουν την λύση τους μέσα από έναν πλάγιο τρόπο, με τη μεταφορά και τη χρήση της εσωτερικής φωνής. Στην Sesame, η εσωτερική φωνή αναγνωρίζεται ως πρωταρχικά μη-λεκτική, γεμάτη σύμβολα και εικόνες, που βρίσκουν κανάλια έκφρασης μέσα από την κίνηση, τον ήχο, το άγγιγμα, το θέατρο, την εκδραμάτιση ιστοριών και τον αυτοσχεδιασμό. Το πρόσωπο που απευθύνεται στην Sesame μπορεί να αφουγκραστεί με το δικό του ρυθμό και χρόνο τις διάφορες ψυχικές του διεργασίες μέσα σε ένα ασφαλές και παιχνιδιάρικο περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, γηροκομεία και κοινοτικά πλαίσια σε παγκόσμιο επίπεδο.