top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνστάντζα Μανιατοπούλου

Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης

Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2021

Το μυστικό πίσω από τις ευτυχισμένες σχέσεις.


Κωνστάντζα Μανιατοπούλου MA PGDip

Ψυχολόγος - Δραματοθεραπεύτρια - Αναλύτρια Ονείρων


O Gary Chapman, Ph.D., θεολόγος, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας, ξεχώρισε 5 γλώσσες αγάπης, αναφερόμενος σε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατανοούν και εκφράζουν το συναίσθημα της αγάπης. Μέσα από τη μελέτη και το έργο του τα τελευταία 35 χρόνια, ανέπτυξε τη θεωρία για τις 5 γλώσσες αγάπης και υποστήριξε πως το μυστικό που κρύβεται πίσω από μια πραγματικά ευτυχισμένη, γεμάτο αγάπη σχέση είναι το να μάθουμε και να μιλάμε την κύρια γλώσσα του άλλου.

“Μ’αγαπάει…Αλλά με τον δικό του τρόπο…” Πόσες φορές δεν είπαμε και ακούσαμε αυτή τη φράση, πίσω από την οποία επικοινωνείται ταυτόχρονα και μια απογοήτευση για την απουσία ή την ελλιπή παρουσία του τρόπου που πράγματι θα μας γέμιζε με αγάπη.

Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο δείχνει την αγάπη του και αντιλαμβάνεται την αγάπη των άλλων. Ανάμεσα στα ζευγάρια, αλλά και στις άλλες στενές διαπροσωπικές σχέσεις, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να μην καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε την αγάπη μας επιτυχώς και να μην νιώθουμε πως και οι άλλοι μας αγαπούν.


Αναρρωτιέται συχνά κανείς, αν υπάρχει λύση σε αυτή την “ασυννενοησία” ανάμεσα στα ζευγάρια. Όπως δυο άνθρωποι με διαφορετική μητρική γλώσσα δεν μπορούν να συννενοηθούν αποτελεσματικά μεταξύ τους εάν δεν μάθουν να μιλάνε σε μια κοινή γλώσσα και διάλεκτο, έτσι και στις σχέσεις δεν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά την αγάπη μας εάν δεν μάθουμε να καταλαβαίνουμε την γλώσσα αγάπης του άλλου.


Σίγουρα θα πεί κανείς πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 5 τρόπους για να δείξει κανείς την αγάπη του! Όπως όμως υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι σε κάθε γλώσσα, έτσι πέρα από τις 5 γλώσσες αγάπης, μπορούν να υπάρχουν διάφορες διάλεκτοί τους. Στο άρθρο, θα παρουσιάσουμε τις 5 γλώσσες και στο πως μπορούμε να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα τη δικιά μας κύρια γλώσσα και να μάθουμε πως να “μιλάμε” στην κύρια γλώσσα του αγαπημένου μας ώστε να νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και χαρά μέσα στις σχέσεις μας.



“Θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε την κύρια γλώσσα της αγάπης του άλλου, αν θέλουμε να μπορέσουμε να του εκφράσουμε αποτελεσματικά την αγάπη μας.” Gary Chapman


Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης


Λόγια Επιβεβαίωσης

(Λόγια Ενθάρρυνσης, Ευγενικά Λόγια, Ταπεινά Λόγια, Έμμεσα Λόγια)

Αυτός ο άνθρωπος για να γεμίσει αγάπη χρειάζεται κυρίως το να ακούει λόγια αγάπης. Χρειάζεται να ακούει πως τον αγαπούν και τον εκτιμούν, πως αυτό που είναι και αυτά που κάνει αναγνωρίζονται. Επιζητά την ενθάρρυνση, τα ευγενικά λόγια, τα καλά λόγια που λέτε για αυτόν μπροστά του ή σε τρίτους που μπορούν να του το μεταφέρουν, ενώ η επίκριση και τα σκληρά σας λόγια μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην συναισθηματική του κατάσταση. Συνήθως, μπορείτε να τον καταλάβετε από το πως εκφράζει κυρίως λεκτικά την αγάπη και την εκτίμησή του και ο ίδιος.


Ποιοτικός Χρόνος

(Συντροφικότητα, Ποιοτική Συζήτηση, Κοινές Δραστηριότητες)

Αυτός ο άνθρωπος για να γεμίσει αγάπη χρειάζεται κυρίως το να περνάτε χρόνο μαζί, στον οποίο να έχει εκείνος όλη την προσοχή σας. (Το να κάθεστε μαζί μπροστά από την τηλεόραση δεν αποτελεί ποιοτικό χρόνο). Επιζητά την συντροφικότητα, το μοίρασμα εμπειριών, μια βόλτα όπου περπατάτε μαζί δίπλα-δίπλα, μια ποιοτική συζήτηση, το να τον κοιτάτε στα μάτια όταν μιλάτε, το να μοιράζεστε όσα σας απασχολούν, όχι απαραίτητα ώστε να βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα, αλλά για να το μοιράζεστε. Το να παραμελήσετε να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί, να του δείξετε πως δεν σας ενδιαφέρει να τον ακούσετε πραγματικά και το να μην μοιραστείτε μαζί του σκέψεις, πράγματα και δραστηριότητες θα τον οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο να μη νιώθει γεμάτος μέσα στην σχέση σας. Συνήθως, μπορείτε να τον καταλάβετε από το πως επιδιώκει να αφιερώνει ο ίδιος χρόνο μαζί σας.


Δώρα

(Δώρα και Χρήματα, Το Δώρο της Παρουσίας μας)

Αυτός ο άνθρωπος για να γεμίσει αγάπη χρειάζεται κυρίως να του κάνετε δώρα. Το δώρο δεν σημαίνει απαραίτητα ξόδεμα πολλών χρημάτων, αφού μπορεί να είναι κάτι που φτιάξατε μόνοι σας με απλά υλικά ή ένα απλό λουλούδι που είδατε στον δρόμο. Ένα δώρο σημαίνει σε σκέφτηκα και σου δίνω κάτι που πιστεύω πως θα σε ευχαριστήσει. Μπορεί αυτό να σημαίνει το να πληρώνει κανείς τους λογαριασμούς στο σπίτι ή όταν βγαίνετε έξω, αλλά ένα δώρο δεν είναι απαραίτητα κάτι το υλικό. Δώρο είναι και το να σας ζητήσει να είστε εκεί για εκείνον σε κάποιο μέρος ή περίσταση και εσείς να του δώσετε το δώρο της παρουσίας σας. Με το να παραμελήσετε να του πάρετε δώρα σε σημαντικές περιστάσεις, το να τσιγγουνεύεστε συνεχώς τα υλικά αγαθά και την παρουσία σας, όταν σας έχει εκδηλώσει πόσο σημαντικά είναι για εκείνον, θα αδειάσει σιγά-σιγά τη δεξαμενή της αγάπης αυτού του ανθρώπου. Συνήθως, μπορείτε να τον καταλάβετε από το πως ο ίδιος κάνει δώρα και σας χαρίζει την παρουσία του όταν του το ζητήσετε.


Πράξεις Φροντίδας

(Πράξεις εξυπηρέτησης, Πράξεις Προσφοράς, Φροντίδα του σπιτιού, Φροντίδα των παιδιών)

Αυτός ο άνθρωπος για να γεμίσει αγάπη χρειάζεται κυρίως να κάνετε αυτά που γνωρίζετε πως θα ήθελε να τα κάνετε. Μπορεί να επιζητά να καθαρίσεις κι εσύ το σπίτι, να πας εσύ αντί για εκείνον τα παιδιά στο σχολείο, να μαγειρέψεις κάποιες φορές την εβδομάδα, να βάλεις πλυντήριο, να τον πας με το αυτοκίνητό σου στην δουλειά, να πας εσύ στο σούπερ μάρκετ, να προσφέρεις την σκέψη σου, τον χρόνο σου, την ενέργειά σου σε κάτι που θα ήθελε εκείνος. Με το να παραμελείτε να κάνετε πράγματα που ο αγαπημένος σας θα ήθελε να κάνετε για εκείνον, σιγά-σιγά εκείνος θα παίρνει το μήνυμα πως δεν τον αγαπάτε πραγματικά. Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε από το πως ο ίδιος φροντίζει για εσάς, το σπίτι σας και τα παιδιά σας είτε έμμεσα είτε άμεσα και το πως σας δείχνει πόσο σημαντικό είναι για εκείνον το να κάνετε πράγματα για τον ίδιο ή για τα κοινά σας.


Σωματική Επαφή

(Αγκαλιά, Κράτημα χεριών, Φιλιά, Χάδια, Σεβασμός στον τρόπο που θέλει να τον αγγίζεται, Σεξουαλική Επαφή)

Αυτός ο άνθρωπος για να γεμίζει αγάπη και να νιώθει συναισθηματική ασφάλεια σε μια σχέση χρειάζεται κυρίως τη σωματική επαφή. Σωματική επαφή δεν σημαίνει μόνο το σεξ. Μπορεί να επιζητά την αγκαλιά σας, τα φιλιά, το να του κρατήσετε τρυφερά από το χέρι, το άγγιγμα στον ώμο, το χάιδεμα στα μαλλιά, το τρίψιμο στην πλάτη, την πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός. Θα σας καθοδηγήσει με τον καιρό στο πως θέλει να τον αγγίζετε και πως όχι. Με το να επιλέξετε να παραμελήσετε αυτά τα αιτήματά του, αργά ή γρήγορα θα τον κάνετε να νιώσει πως δεν τον αγαπάτε, δεν τον σέβεστε και δεν θα νιώθει ασφάλεια μέσα στη σχέση σας. Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε από το πως ο ίδιος σας επιδιώκει τη σωματική επαφή μαζί σας.


Έχοντας αναφέρει αυτές τις 5 γλώσσες και διαλέκτους, αντιλαμβανόμαστε πως κάπως μπορεί να επιλυθεί αυτή η “ασυννενοησία” που αναφέραμε στην αρχή. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή, πως το να κάνει κάποιος ένα σωρό δώρα στην αγαπημένη του για να της δείξει την αγάπη του, αντί να πηγαίνουν συχνότερα βόλτες μαζί, όπως εκείνη θα ήθελε, δεν επιτυγχάνει αυτό που θέλει: να της επικοινωνήσει την αγάπη του. Ένα άλλο παράδειγμα, μπορεί να είναι μια γυναίκα που δίνει άφθονες αγκαλιές στον σύντροφό της, αλλά επειδή δεν του μιλάει ποτέ τρυφερά, εκείνος να νιώθει πως δεν τον εκτιμά και δεν τον αγαπά, γιατί η κύρια γλώσσα αγάπης για εκείνον να είναι τα λόγια.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν σε μια σχέση αγάπης να γίνονται με απαιτήσεις, παρά με αιτήματα, που εκφράζονται λεκτικά ή μη-λεκτικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αγάπη (ειδικά μετά το αρχικό πάθος) είναι επιλογή και πως ο σύντροφός μας θα πρέπει να θέλει από μόνος του να κάνει κάτι για μας από αγάπη για να μας ευχαριστήσει και όχι από τον φόβο μην μας χάσει ή για την καταπίεση που θα υποστεί αν δεν κάνει αυτό που του απαιτήθηκε.


Η απαίτηση πιέζει, προκαλεί θυμό, φόβο, άγχος και μπλοκάρει την αγάπη. Το να επιλέξουμε να μιλήσουμε την κύρια γλώσσα του άλλου για να τον κάνουμε ευτυχισμένο είναι μια ελεύθερη επιλογή αγάπης.


Ας σημειώσουμε ακόμα, πως ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει εξαιρετική, ικανοποιητική ή ανεπαρκή γνώση της μητρικής του γλώσσας, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει από τη φύση του και από αυτές που του δίνονται από το περιβάλλον του (σχολείο, οικογένεια, φίλοι κλπ.). Αντίστοιχα, ανάλογα με την αγάπη που έχει πάρει από την οικογένειά του ως παιδί, διαμορφώνει και αναπτύσσει την κύρια γλώσσας αγάπης του και έτσι, ενδέχεται να μην μπορεί να την αναγνωρίσει και να την εκφράσει καλά ακόμα και ο ίδιος. Ακόμα, όσο κι αν λειτουργεί αυτό το κλειδί της γλώσσας αγάπης, μπορεί να υπάρχουν άλλα βασικά προβλήματα που μπλοκάρουν την ροή της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, όπως η μνησικακία, η ανωριμότητα, η έλλειψη σεβασμού, τα ψυχικά τραύματα, οι μεγάλες απαιτήσεις, η ασυμφωνία χαρακτήρων, οι εξαρτήσεις και η βία. Κάποια δουλεύονται και κάποια ίσως όχι. Βασικό στοιχείο για να δοθεί η ευκαιρία να δούμε αν αυτά πράγματι δουλεύονται ή όχι, αποτελεί η πρόθεσή μας απέναντι στη σχέση μας.


Στον σπόρο κάθε σοβαρού δεσμού βρίσκεται η ανάγκη για αγάπη και οικειότητα. Για να μπορέσει όμως η σχέση να “ανθίσει” και να μοσχοβολά την ευτυχία, θα πρέπει να παίρνουμε τον ρόλο του τακτικού κηπουρού και να φροντίζουμε με ό,τι χρειάζεται την σχέση μας.


Προτεινόμενο ανάγνωσμα: Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί, Gary Chapman, εκδ. Κλειδάριθμος, 2015.

​> Η πρώτη δημιοσίευση του άρθρου έγινε στην Εαρινή έκδοση του περιοδικού About για το 2018. Μπορείτε να βρειτε ολόκληρο το περιοδικό ηλεκτρονικά εδώ. <

691 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page